Zo help jij jouw baby om door te slapen

Regelmatig hoor je ouders zeggen dat hun baby niet goed kan slapen en misschien is dat bij jou ook wel het geval. Waarschijnlijk kun je niet wachten totdat jouw baby eindelijk eens een nacht doorslaapt, maar hier kan nog wel enige tijd over heengaan. Wel kun je jouw baby hier een handje mee helpen met de onderstaande tips.

1. Een veilige slaapomgeving

Jouw baby moet in een veilige omgeving slapen zonder te veel prikkels. Zorg er dus voor dat het ledikantje of babybedje veilig is met een stevig matras en zorg eventueel voor een zijligkussen. Bovendien moet de babykamer rustig zijn van kleur. Kies dus niet voor een felgroene kleur op de muur, maar verf de muur in een warme tint zodat jouw baby hiervan kalmeert. 

2. Houd een vast ritme aan

Een baby houdt ervan om een vast ritme te hebben. Laat jouw baby na het eten eerst badderen in een babybadje met een lekkere babyshampoo en stop hem of haar daarna in bed. Met een vast ritme voelt de baby zich veilig en het zorgt ervoor dat de dag van de baby er een stuk voorspelbaarder uitziet. Bovendien is dit ook goed voor de ontwikkeling van de biologische klok, waardoor jouw baby sneller leert om door te slapen.

3. De juiste temperatuur

De babykamer moet niet te warm en niet te koud zijn. Zorg er in ieder geval voor dat de temperatuur niet boven de achttien graden komt en houd de babykamer koeler dan de andere ruimtes in het huis. Een baby zal hierdoor een stuk lekkerder slapen. Daarnaast heeft een baby het al gauw te warm: een baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet onder controle krijgen. Kleed de baby daarom ook niet te warm aan voor de nachtrust.

4. Eet gevarieerd

Natuurlijk heeft jouw baby in de eerste levensfase alleen maar borstvoeding of flesvoeding nodig. Wanneer jouw baby ouder begint te worden mag hij of zij op een gegeven moment de overstap maken naar vast voedsel. Wel heb je hiervoor een staafmixer speciaal voor babyvoeding nodig, want een baby kan natuurlijk nog niet kauwen. Om de slaap van jouw kindje te bevorderen is het namelijk belangrijk dat je hem of haar gevarieerd eten geeft. Let wel op met suiker: suiker verslechtert juist de kwaliteit van het slapen. Ook is het belangrijk om op te letten dat je jouw baby niet te veel laat eten voor bedtijd.

5. Haal je baby uit bed wanneer hij huilt

Wanneer je baby huilt is het een no go wanneer je hem of haar in bed laat liggen. Het is uit onderzoek bewezen dat dit zelfs slecht is voor de ontwikkeling. Haal jouw baby dus uit bed en ga jouw kindje troosten. Van jouw lichaamsgeur en van jouw aanwezigheid wordt de baby namelijk rustig. Als jouw baby in bed huilt en je wacht er te lang mee om hem of haar uit bed te halen, wordt het in slaap vallen alleen maar moeilijker.